Muş Ovasında Hasat Edilen Aromalı Elma
Aromasını gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkından alan elmanın hasadı yapıldı.
3.071 dekar alanda 1.821 ton elma hasadı yapıldı.
Muş Ovası’nda gece ve gündüz sıcaklık farkının fazla olması nedeniyle farklı tat ve aromaya sahip olan MUŞ – Muş elmaları hasat edildi.
Muş elmalarının hasadı Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün düzenlediği törenle başladı. Merkeze 34 kilometre uzaklıktaki Dilimli köyünde “Çiftçi gülümserse ülke güler” sloganıyla düzenlenen törende konuşan Muş Valisi Avni Çakır, bayram törenine katılmış gibi mutlu olduğunu belirterek, ” Uzun yıllara dayanan tarım tecrübesine sahip, toprağı seven bir toplumumuz var. Daha gidecek çok yolumuz var. “Siz Muş çiftçisinin öncülerindensiniz. Bu anlamda daha çok çalışmalıyız. Şu anda sanki bir bayram törenine katılmış gibi mutluyum. Havası, suyu, toprak yapısıyla her şeye sahibiz. Hep birlikte hareket edip meyveciliği geliştirmeliyiz” dedi.
Çakır, çiftçilere daha fazla toprak kazandırmak için güzel projeler yürütüldüğünü belirterek, “Çiftçilerimizin ilimizin tarımsal kapasitesinin farkına varmasını, toprağımızın gücünün farkına varmasını, hangisinin farkında olmasını istiyoruz” dedi. Devletimizin sunduğu imkanların farkında olarak, modern tarım ve ekipmanları kullanarak bitkilerimiz toprakta daha verimli büyüyecektir.” “Onların kullanma konusundaki bilgi ve becerilerini artırmak için çok çalışmamız gerekiyor. Çiftçiye daha fazla arazi kazandırmak için güzel projeler yapılıyor. Son 3 yılda 262 bin dönüm tarıma elverişli olmayan araziyi tarıma ve ekonomiye kazandırdık. Desteğimizi sağladık” dedi.
Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, Muş’ta ceviz, üzüm, elma ve armut yetiştirildiğini belirterek, “Şu anda 3 bin 71 dekar alanda oluşturulan elma bahçesinde hasat yapıyoruz. 1.821 ton elma hasadı yapılıyor.” Muş’ta her yıl. Bu hasat ilimizin ihtiyacına özel olarak yapılan bir durumdur. Özellikle son dönemde planlı üretimden bahsediyoruz. Planlı üretimde ilkelerimiz arasında yüzde 6 eğim şartı arıyoruz. Bu konuda Varto, Kurtik ve Karakale bölgelerinde meyveciliğin yaygınlaşmasını istiyoruz. Şu anda bu konuda kültür var. “Modern tarımın yapıldığı, tadıyla hoş elma ve armut meyvelerimizin olduğu bahçelerimiz var.” tat ve aroma. Bu bahçelerde hem kendi yerli üretimimize hem de dış dünyaya önemli katkı sağlıyoruz” dedi.